„Z Londynu do Suezu przez Mont Cenis i Brindisi koleją i statkiem - 7 dni. Z Kalkuty do Hongkongu statkiem – 3 dni. Z Nowego Jorku do Londynu statkiem i koleją – 9 dni”. Tak swoją międzykontynentalną przygodę organizował Phileas Fogg, literacki bohater powieści przygodowej Juliusza Verne’a, który podjął się wyprawy mając na celu okrążenia świata w 80 dni. A jak zaplanować swoją kulinarną podróż? To proste. Odwiedź steampunkowe perony Parostacji, odbierz bilet i wybierz kierunek, który najbardziej Ci smakuje.
3 perony Parostacji to 3 rozdziały steampunkowej opowieści kulinarnej o smakach, zapachach, recepturach i inspiracjach. Tu nie ma podziału na klasy, każdy otrzymuje najlepsze miejsca. Gdy tylko konduktor dmuchnie w gwizdek, a z komina parowej wiktoriańskiej lokomotywy buchnie dym, przygoda kieruje nas na właściwe tory. Z łezką w oku wspominamy przeszłość nieuchronnie kierując się w stronę się przyszłości. Piękno wnętrza – faktury, zdobienia i dodatki nadają inny wymiar daniom, które serwuje kuchnia. W trakcie naszej wyprawy zmieniamy środki lokomocji, by jeszcze bardziej przeżywać i odczuwać pozytywne bodźce, którymi raczy pasażerów załoga resto baru.
3 sale w stylu steampunk | Bufet śniadaniowy | Kuchnia międzynarodowaBartłomiej Kornacki to kapitan naszej wyprawy i wraz ze swoimi utalentowanymi kompanami wyczarowują na talerzach dania inspirowane kuchnią z całego świata. Menu Parostacji to dziennik podróży – ba - encyklopedia, w której hasła, każda spisana pozycja przenoszą Gościa w zupełnie inne części globu. Znane receptury wzbogaciliśmy o lokalny twist, by bez ruszania się z miejsca można było poczuć syntezę tradycji z nowoczesnością. I tak dzięki naszym daniom nie tylko poznajemy kulinarne smaki Śląska, ale również Dalekiego Wschodu, Europy czy Stanów. Oczywiście przywiązujemy ogromną wagę do dobrego samopoczucia i zdrowia naszych pasażerów, dlatego korzystamy z najlepszych produktów pozyskanych od sprawdzonych dostawców. Hołdujemy także zasadom: comfort food, less waste, a nasze dania można zamówić w opcji wege, wegan, bez dodatku glutenu oraz bez laktozy.
Mamy pociąg do wina, dlatego dopełnieniem naszej kulinarnej wyprawy będą wyborne trunki. To nie przypadek, że dobraliśmy aż 80 winnych etykiet idealnie sparowanych z zaproponowanymi daniami. Tak jak Phileas Fogg zwiedził świat w wyznaczonym czasie, tak my każdego dnia pragniemy przybliżać Gościom historie o winnicach, apelacjach i zbiorach winogron. Wine pairing to sztuka doboru wina do potraw, a my tworzymy z tego prawdziwy spektakl. Parostacja to również przestrzeń dla wydarzeń z winem w tle, miejsce spotkań z ciekawymi ludźmi oraz teatr komentowanych kolacji degustacyjnych.